Laetitia Colombani: Saç Örgüsü

 


TANITIM:
Üç kadın. Üç hayat. Üç kıta… 

Tek bir talep: özgürlük!

İtalya. Giulia, babasının atölyesinde çalışan genç bir kadın. Babasının geçirdiği kaza sonrası nesillerdir faaliyet gösteren, aile yadigârı o atölye ile ilgili bir gerçekle karşı karşıya kalıyor. Giulia’nın iki seçeneği var: Ya içinde sıkıştığı koşullardan kurtulmanın yolunu bulacak ya da orada boğulacak.

Kanada. Başarılı ve tanınmış Avukat Sarah, çalıştığı hukuk bürosunda uğruna ömrünü harcadığı terfinin arifesinde bir şey fark ediyor: bir hastalık. Tüm kariyer planları alt üst olmak üzere.

Hindistan. Smita, kast sisteminin en alt tabakası olan “Dalit”lerden biri. Tek bir hayali var: Kızını, içinde bulundukları yoksul ve acınacak hayat koşullarından kurtarıp okula gönderebilmek.

Birbirlerinden habersiz ve ayrı dünyalarda yaşayan Giulia, Sarah ve Smita’nın hikâyesi bu. Kapağını açacağınız bu kitapla önünüze serilecek olan; birbirlerine ne kadar yürekten ve eşsiz bağlarla bağlı olduklarını bilmeden, kaderlerine razı olmayıp savaşmaya karar veren üç kadının umut ve dayanışmayla dokudukları hayatları.

1 Milyon Satış Rakamı
40 Dile Çeviri
9 Ödül

“Kitabın kapağını kapattıktan sonra bile kopamayacağınız canlılıkta karakterlerin olduğu gerçek bir evrensel roman.”

Ambo Anthos

“‘Hayır’ deme gücünü keşfeden üç kadının eşsiz hikâyesi.”

Elle

“Saç Örgüsü içerisinde her şeyi barındırıyor: karakter, çaresizlik, azim, mücadele…”

La Grande Librairie


YORUMUM

Çok kolay okunan bir roman. 3 kadının farklı kıtalarda olmalarına rağmen hayat hikayeleri birbirleriyle bir noktadan sonra kesişiyor ve o yüzden de romanın adı  "Saç Örgüsü" olması çok iyi oturmuş. 

Her üç kadının yaşadığı toplumda yüzleşmesi gereken gerçekleri var ve her biri kendine göre çıkış yolunu buluyor. 

Aslında biz birbirimize bağlıyız ama farkında değiliz. Yazar, bunun altını çizmiş. Kültürel farklılıklarımız olsa da hepimiz var olma savaşını veriyoruz ve o yüzden de dünyadaki diğer kadınların yaşadıkları konusunda daha duyarlı olmalıyız. Düşündürücü bir kitaptı. Saçlarla ilgili, peruklar ve dini anlamda, ilginç bilgiler öğrendim.  Okumanızı tavsiye ederim. 

"Yalan söylemek, kılıfına uydurmak, hikaye yazmak da dahil olmak üzere her türlü bahane çocuk sahibi olduğunu itiraf etmekten çok daha iyiydi çünkü çocuk sahibi olmak 'zincirleriniz', 'bağlarınız', 'zorunluluklarınız' olduğu anlamına geliyordu."

"Sevgi kuş misaliydi; bazen bir kanat çırpışıyla geldiği gibi, yine bir kanat çırpışıyla gidiyordu."

"Sarah kansere dönüşmüştü! Tümörü kendisiydi artık. İnsanlar ona baktıklarında kırk yaşında, zeki, zarif, başarılı bir kadın değil; sadece hastalığını görüyorlardı."


                               Sevgilerle,@kitapdiari

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim