Umut Dinçşahin: Vaktinden Önce Mutsuz Olma

 


TANITIM:

"Okurlarıma Umut Dinçşahin'in yazdığı bu kitabı okumalarını tavsiye ediyorum ve tavsiye etmeye devam edeceğim. Özellikle anne babalar, öğretmenler ve anlamlı bir hayat yaşamaya önem verenler, kitabı içlerine sindire sindire okusunlar. Çocuklarımız aydınlık bir geleceği hak ediyorlar. Bilincimizi Stoacı Felsefe'nin bilgeliği ile besleyelim."
-Doğan Cüceloğlu

İki bin sene önce, Roma İmparatorluğu'nda yaşamış üç Stoacı, bir köle Epiktetos, bir imparator Marcus Aurelius ve bir devlet adamı Seneca, bugünün insanına endişelerini, korkularını ve mutsuzluğunu aşmaları için ne önerirdi?
Vaktinden Önce Mutsuz Olma kitabı, felsefeyi bir yaşam pratiği olarak gören Stoacı filozofların tavsiyelerinden ve önerdikleri günlük felsefi uygulamalardan seçilmiş 30 temel Stoacı pratiği okurlara sunuyor.


YORUMUM

Yazar, felsefe nedir ve neye yarar ile başlayarak Stoa okulunu ve ünlü Stoacı filozoflarının hayatlarını anlatmış. Sonra da onların önerdiği bazı içsel pratiklerini aktarmış. Kitap, mutlu yaşam için bir bilgelik rehberi niteliğinde.
Şemalar, tablolar ve farklı yazı tipleri ile felsefe öğretilerini pratikte nasıl kullanacağımız konusunda çok faydalı buldum.

"İnsanlar kendilerine ya çok pahalı ya da çok ucuz değerler biçerler. Herkes kendine ne değer biçerse pahası odur. Bunun için istersen kendine özgür, istersen köle olarak değer biç. Bu senin elindedir!"- Epiktetos
"Dıştan gelenden memnun olan insan dayanıksız nedenlere sığınıyor demektir. İnsanın içine dışardan giren her sevinç, çıkar gider de. Ama kendi içinden doğup gelen sevinç, güvenli, kesin ve sağlamdır, gelişir ve sürer gider."- Seneca
"Yalan incecik tül gibidir, dikkatle baktığın zaman altını pırıl pırıl gösterir."- Seneca

                                          Sevgilerle, Aygül Tunç

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim