William Shakespeare : Kısasa Kısas

 


TANITIM:

William Shakespeare (1564-1616): Oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, Kısasa Kısas'ı İtalyan öykü yazarı Giraldi'nin bir eserinden esinlenerek kaleme almıştır.

Genel olarak cinsel ahlak konusunu ele alan oyunun şiirsel atmosferini din ve çözümsel ahlak oluşturur. Eserde zamanının anlayışına dayalı yargılara varılıyor olsa da, Shakespeare'in insan tabiatına ilişkin dâhiyane kavrayışı ile Kısasa Kısas günümüzün sorunlarına ışık tutacak cevheri de içerir. Kısasa Kısas trajik ögelerle örülmüş, gerek ahlak, gerekse psikolojik açıdan derinlik taşıyan bir komedyadır.


YORUMUM

William Shakespeare'in "Kısasa Kısas" oyununu okudum.
Karakterlerdeki psikolojik derinlikler her zaman beni büyülüyor.
Bir yönetici nasıl adil olması konusunda bir kurgu.
Cinsel ahlak üzerine düşündürücü bir oyun.
"Adaletli" olmak için insanın kendi hayatına da adil olmalı. Adalet insana veya olaya göre değişmez. Bazen insan başkalarını çok kolay yargılayabiliyor ama aynı duruma kendisi düşünce bir bahane bulmaya meyilli oluyor. O yüzden bir konuda fikir belirtirken çok dikkatli olmalıyız.
Çok zekice kurgulanmış bir hikaye. "Ava giden avlanır" sözü aklıma getirdi. Tabi, günümüzde adaletin yerini bulması biraz zor gibi görünüyor, bu da insanı umutsuzluğa şevk ediyor. Yine de bir doğru var. O da, insan her şeye rağmen kendisine karşı doğru olmalı. Erdemli olmak kolay değil.

"Bu gece eski nişanlısının koynunda
Angelo habersiz yatacak,
Böylece nişanlısı kılık değiştirip onu aldatacak,
İhanet eden ihaneti anlayacak,
Kısasa kısas yerini bulacak."
"Ölüm insana huzur veren derin bir uykudur. Önemli olan ruhun ölümsüzlüğüdür."

Sevgilerle, Aygül Tunç

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Herkese Merhaba!

Serpil Ciritçi : Kuantumun Gücü

Silvia Federici: Caliban ve Cadı Kadınlar, Beden ve İlksel Birikim